peň Rozbalenie výkonného príkazu prezidenta Bidena o umelej inteligencii – Unite.AI
Spojte sa s nami

Regulácia

Rozbalenie výkonného príkazu prezidenta Bidena o umelej inteligencii

uverejnené

 on

V ére, keď umelá inteligencia pretvára globálnu technologickú scénu, sa Spojené štáty snažia upevniť svoje vedúce postavenie prostredníctvom komplexného výkonného nariadenia vydaného prezidentom Bidenom. Tento dlho očakávaný krok prichádza v kritickom bode, keď sa národy na celom svete pretekajú, aby využili prísľub AI a zároveň zmiernili inherentné riziká. Objednávka, ktorá má široký rozsah, sa dotýka rôznych aspektov, od práv duševného vlastníctva až po vylepšenia ochrany súkromia, pričom všetky sú zamerané na zabezpečenie vyváženého a pokrokového prístupu k vývoju a nasadeniu AI.

Jadrom tejto smernice je zastrešujúci cieľ nielen zabezpečiť popredné postavenie USA v oblasti AI, ale aj chrániť súkromie a občianske slobody jednotlivcov. Okrem toho sa zaoberá problémami práce a prisťahovalectva, pričom uznáva viacrozmerný vplyv AI na spoločenskú štruktúru.

Ochrana patentov a autorských práv

V snahe podporiť inovácie a zároveň zabezpečiť právnu jasnosť, výkonné nariadenie stanovilo konkrétne pokyny pre americký patentový a ochranný úrad (USPTO) týkajúce sa patentov AI. Úrad má za úlohu zverejniť usmernenia pre skúšajúcich patentov aj prihlasovateľov, ako riešiť používanie umelej inteligencie. Očakáva sa, že tento krok zefektívni proces patentovania a zabezpečí, že inovátori budú mať jasnú cestu k ochrane svojich vynálezov založených na AI.

Navyše oblasť autorských práv vo veku AI predstavuje zložitý príbeh. Výkonný príkaz vyzýva vedúceho amerického úradu pre autorské práva spolu s riaditeľom PTO, aby odporučili ďalšie výkonné opatrenia, ktoré by mohli vyriešiť problémy súvisiace s ochranou autorských práv pre prácu vygenerovanú AI. Okrem toho sa ponorí do používania diela chráneného autorskými právami na trénovanie algoritmov AI, čo je oblasť, ktorá si vyžaduje jasné právne rámce na podporu rastu a zabezpečenie spravodlivosti.

Vylepšenia súkromia a ochrana údajov

S exponenciálnym rastom generovania a zberu údajov nebola ochrana súkromia nikdy dôležitejšia. Výkonný príkaz nabáda federálne agentúry, aby prijali špičkovú technológiu na zvýšenie súkromia na ochranu údajov, ktoré zhromažďujú. Táto smernica podčiarkuje význam súkromia nielen ako práva, ale aj ako základného kameňa dôvery v aplikácie AI.

Okrem toho má Národná vedecká nadácia (NSF) za úlohu financovať novú výskumnú sieť zameranú na vývoj, pokrok a nasadenie technológie ochrany osobných údajov na použitie federálnou agentúrou. Posilnením výskumu a vývoja v technológiách zameraných na súkromie sa v príkaze počíta s robustným rámcom, v ktorom môže ochrana údajov a inovácia AI prosperovať súčasne.

AI na pracovisku

Keďže AI naďalej preniká do rôznych sektorov, jej dôsledky na pracovnú silu sú nepopierateľné. Jednou z hlavných obáv zdôraznených vo výkonnom nariadení je potenciál pre neprimeraný dohľad nad pracovníkmi prostredníctvom technológií AI. Etické dôsledky rušivého monitorovania by mohli nielen narušiť dôveru, ale aj podporiť škodlivé pracovné prostredie. V tejto súvislosti nariadenie zdôrazňuje, že nasadenie AI by nemalo podporovať nadmerný dohľad nad zamestnancami.

Okrem toho príkaz vysiela jasnú správu o umiestnení záujmov pracovníkov a odborov do centra politík súvisiacich s AI. Načrtáva smernice na dôkladné vyhodnotenie a usmernenie o vplyve AI na prácu a zamestnanosť. Úlohou je Rada ekonomických poradcov a Ministerstvo práce, ktoré majú vypracovať správy o účinkoch AI na trh práce a hodnotiť schopnosť federálnych agentúr pomáhať pracovníkom, ktorých pracovné miesta by mohla technológia AI narušiť. Cieľom inkluzívneho postoja je zabezpečiť, aby pri vývoji technológií AI zostali prioritou práva a blaho pracovnej sily.

Imigračné reformy pre odbornosť AI

Úsilie o nadvládu AI je rovnako bojom o talent, ako aj o technologický pokrok. Uznávajúc to, výkonný príkaz stanovuje smernice zamerané na zlepšenie schopnosti prisťahovalcov s odbornosťou v oblasti AI prispievať k sektoru AI v USA. To zahŕňa komplexné preskúmanie a zefektívnenie žiadostí o víza a schôdzok pre prisťahovalcov, ktorí plánujú pracovať na AI alebo iných kritických technológiách.

Okrem toho objednávka predpokladá USA ako hlavnú destináciu pre globálne technické talenty. Nariaďuje príslušným agentúram, aby vytvorili zámorskú kampaň propagujúcu USA ako atraktívnu destináciu pre cudzincov s odbornými znalosťami v oblasti vedy alebo techniky na štúdium, výskum alebo prácu na AI a iných nových technológiách. Podporou priaznivého prostredia pre rozvoj globálnych talentov je cieľom objednávky nielen posilniť americký sektor AI, ale aj prispieť ku globálnemu étosu spolupráce, ktorý je potrebný pre zodpovedný vývoj a nasadenie AI.

Posilnenie polovodičového priemyslu

Polovodičový priemysel tvorí chrbticu vývoja AI a poskytuje základný hardvér, ktorý riadi algoritmy AI. Uznávajúc kritickú úlohu tohto sektora, výkonný príkaz stanovuje opatrenia na posilnenie polovodičového priemyslu, najmä so zameraním na podporu hospodárskej súťaže a výchovu menších hráčov v ekosystéme.

Aby sa podporilo konkurenčné prostredie, príkaz tlačí obchodné oddelenie, aby zabezpečilo, že menšie spoločnosti vyrábajúce čipy budú zahrnuté do Národného centra pre polovodičové technológie, nového výskumného konzorcia. Táto iniciatíva má získať podstatnú časť z 11 miliárd USD dotácií na výskum a vývoj vyčlenených podľa minuloročného zákona o CHIPS a vede. Okrem toho príkaz riadi vytváranie mentorských programov na zvýšenie účasti v čipovom priemysle spolu so zvýšením zdrojov pre menších hráčov prostredníctvom financovania fyzických aktív a lepšieho prístupu k súborom údajov a programom rozvoja pracovnej sily. Tieto opatrenia majú za cieľ vytvoriť prosperujúci a konkurencieschopný polovodičový sektor, ktorý je kľúčový pre ambície USA v oblasti AI.

Iniciatívy v oblasti vzdelávania, bývania a telekomunikácií

Výkonný príkaz rozširuje svoj dosah na rôzne ďalšie sektory, čo odráža všadeprítomný vplyv AI. V oblasti vzdelávania nariaďuje ministerstvu školstva vytvoriť „súbor nástrojov AI“ pre vedúcich pracovníkov v oblasti vzdelávania. Táto súprava nástrojov má pomôcť pri implementácii odporúčaní na používanie umelej inteligencie v triede, a tým využiť potenciál AI na obohatenie vzdelávacích skúseností.

V oblasti bývania sa príkaz zaoberá rizikami diskriminácie AI a nariaďuje agentúram, aby vydali usmernenia o spravodlivom poskytovaní úverov a zákonoch o bývaní s cieľom zabrániť diskriminačným výsledkom prostredníctvom AI v digitálnych reklamách na úvery a bývanie. Okrem toho sa snaží preskúmať využitie AI v systémoch skríningu nájomníkov a jej potenciálne dôsledky.

Telekomunikačný sektor tiež nie je nedotknutý, pričom smernice nabádajú Federálnu komunikačnú komisiu, aby sa ponorila do toho, ako môže AI posilniť odolnosť telekomunikačnej siete a efektívnosť spektra. To zahŕňa skúmanie úlohy AI v boji proti nechceným robotickým hovorom a robotext a jej potenciálu formovať zavádzanie 5G a budúcej technológie 6G. Cieľom je využiť AI pri zlepšovaní komunikačných sietí, kritickej infraštruktúry v dnešnom digitálne prepojenom svete.

Vyvážená trajektória

Keď sa ponoríme do rôznych smerníc a iniciatív načrtnutých vo výkonnom nariadení prezidenta Bidena, je zrejmé, že toto úsilie nie je len o technologickom pokroku, ale aj o vytvorení vyváženej trajektórie pre odyseu AI. Komplexný prístup sa dotýka kritických oblastí od podpory inovácií a ochrany duševného vlastníctva až po zabezpečenie etických postupov pri nasadzovaní AI v rôznych sektoroch.

Pozornosť venovaná výchove talentov doma aj zo zahraničia podčiarkuje uznanie, že jadrom inovácií AI je ľudská odbornosť. Dôraz na ochranu súkromia a údajov navyše odzrkadľuje progresívny postoj zo strany administratívy, ktorý uznáva zásadný význam dôvery a etiky pri rozšírenom zavádzaní AI.

Okrem toho iniciatívy zamerané na podporu odvetvia polovodičov a využitie AI v sektoroch vzdelávania, bývania a telekomunikácií predstavujú holistické chápanie všadeprítomného vplyvu AI. Vytvorením priaznivého ekosystému pre inováciu AI a zároveň zaistením ochrany práv a hodnôt stanovuje exekutívny príkaz pre USA silný rámec na vedenie v globálnej aréne AI.

Výkonný príkaz prezidenta Bidena zahŕňa viacrozmernú stratégiu, ktorá sa zaoberá technologickými, etickými a spoločenskými aspektmi AI. Keď národ vykročí do budúcnosti, cieľom vyváženého prístupu je nielen využiť technologický prísľub umelej inteligencie, ale aj orientovať sa v náročných výzvach a zabezpečiť tak prospešné a harmonické prostredie umelej inteligencie pre všetkých.

Môžete nájsť úplné vykonávacie nariadenie tu.

Alex McFarland je brazílsky spisovateľ, ktorý sa zaoberá najnovším vývojom v oblasti umelej inteligencie. Spolupracoval s poprednými spoločnosťami a publikáciami v oblasti AI po celom svete.