стуб Распакивање извршне наредбе председника Бајдена о АИ – Уните.АИ
Повежите се са нама

Регулација

Распакивање значајне извршне наредбе председника Бајдена о вештачкој интелигенцији

објављен

 on

У ери у којој вештачка интелигенција преобликује глобални технолошки пејзаж, Сједињене Државе имају за циљ да учврсте своје лидерство кроз свеобухватну извршну наредбу коју је издао председник Бајден. Овај дуго очекивани потез долази у критичном тренутку, док се нације широм света утркују да искористе обећање вештачке интелигенције док истовремено умањују инхерентне ризике. Наредба, широка по свом обиму, дотиче различите аспекте, од права интелектуалне својине до побољшања приватности, а све је усмерено ка обезбеђивању уравнотеженог и напредног приступа развоју и примени вештачке интелигенције.

У основи ове директиве је свеобухватни циљ не само да се осигура предња позиција САД у АИ, већ и да се заштити приватност и грађанске слободе појединаца. Штавише, бави се питањима радне снаге и имиграције, препознајући вишедимензионални утицај АИ на друштвено ткиво.

Заштита патената и ауторских права

У покушају да подстакне иновације уз обезбеђивање правне јасноће, извршна наредба је поставила посебна упутства Канцеларији за патенте и жигове САД (УСПТО) у вези са АИ патентима. Канцеларија има задатак да објави упутства и за испитиваче патената и за подносиоце пријава о томе како да се позабаве употребом вештачке интелигенције. Очекује се да ће овај корак поједноставити процес патентирања, осигуравајући да иноватори имају јасан пут ка заштити својих изума вођених вештачком интелигенцијом.

Штавише, област ауторских права у доба вештачке интелигенције представља сложену причу. Извршна наредба позива шефа Канцеларије за ауторска права САД заједно са директором ПТО-а да препоруче додатне извршне радње које би могле да се позабаве проблемима заштите ауторских права за дело које генерише вештачка интелигенција. Поред тога, бави се коришћењем дела заштићеног ауторским правима за обуку алгоритама вештачке интелигенције, што је област која захтева јасне законске оквире за подстицање раста и обезбеђивање правичности.

Побољшања приватности и заштита података

Са експоненцијалним растом генерисања и прикупљања података, заштита приватности никада није била важнија. Извршна наредба охрабрује савезне агенције да усвоје врхунску технологију која побољшава приватност како би заштитила податке које прикупљају. Ова директива наглашава значај приватности не само као права, већ и као камен темељац за поверење у апликације вештачке интелигенције.

Штавише, Национална научна фондација (НСФ) има задатак да финансира нову истраживачку мрежу фокусирану на развој, унапређење и примену технологије приватности за употребу федералне агенције. Подстицањем истраживања и развоја технологија усредсређених на приватност, наредба предвиђа снажан оквир у коме заштита података и иновације вештачке интелигенције могу да напредују у тандему.

АИ на радном месту

Како вештачка интелигенција наставља да прожима различите секторе, њене импликације на радну снагу су неоспорне. Једна од кључних брига истакнутих у извршној наредби је потенцијал за непримерени надзор радника путем АИ технологија. Етичке последице наметљивог праћења могле би не само да наруше поверење, већ и да подстакну штетно радно окружење. Решавајући ово, наредба наглашава да примена АИ не би требало да подстакне претерани надзор над запосленима.

Штавише, наредба шаље јасну поруку о стављању забринутости радника и синдиката у центар политика у вези са вештачком интелигенцијом. У њему су наведене директиве за темељну процену и смернице о утицају вештачке интелигенције на рад и запошљавање. За ово су задужени Савет економских саветника и Одељење за рад, који треба да израде извештаје о ефектима вештачке интелигенције на тржиште рада и процене способност савезних агенција да помогну радницима чији посао може да поремети АИ технологија. Инклузивни став има за циљ да обезбеди да како се АИ технологије развијају, права и добробит радне снаге остану приоритет.

Имиграционе реформе за вештину вештачке интелигенције

Потрага за надмоћи вештачке интелигенције је борба за таленте колико и за технолошки напредак. Препознајући ово, извршна наредба поставља директиве које имају за циљ побољшање способности имиграната са АИ експертизом да допринесу америчком сектору вештачке интелигенције. Ово укључује свеобухватан преглед и поједностављење апликација за визу и именовања за имигранте који планирају да раде на АИ или другим критичним технологијама.

Штавише, наредба предвиђа САД као главну дестинацију за глобалне технолошке таленте. Он усмерава релевантне агенције да креирају кампању у иностранству која промовише САД као атрактивну дестинацију за странце са науком или технолошком експертизом за проучавање, истраживање или рад на вештачкој интелигенцији и другим технологијама у настајању. Подстицањем повољног окружења за напредовање глобалних талената, налог не само да има за циљ да подстакне сектор вештачке интелигенције у САД, већ и да допринесе глобалном етосу сарадње неопходном за одговоран развој и примену АИ.

Јачање индустрије полупроводника

Индустрија полупроводника чини окосницу развоја АИ, обезбеђујући суштински хардвер који покреће АИ алгоритме. Препознајући критичну улогу овог сектора, извршна наредба прописује мере за јачање индустрије полупроводника, посебно фокусирајући се на промовисање конкуренције и неговање мањих играча у екосистему.

Да би се подстакао конкурентски крајолик, наредба подстиче Министарство трговине да осигура да мање компаније за производњу чипова буду укључене у Национални центар за полупроводничке технологије, нови истраживачки конзорцијум. Ова иницијатива би требало да добије значајан део од 11 милијарди долара субвенција за истраживање и развој предвиђених прошлогодишњим Законом о ЦХИПС-у и науци. Поред тога, наредба усмерава креирање менторских програма за повећање учешћа у индустрији чипова, уз повећање ресурса за мање играче кроз финансирање физичке имовине и већи приступ скуповима података и програмима развоја радне снаге. Ове мере су предвиђене за стварање напредног и конкурентног сектора полупроводника, кључног за амбиције САД у домену вештачке интелигенције.

Иницијативе за образовање, становање и телекомуникације

Извршна наредба проширује свој домет на разне друге секторе, одражавајући продоран утицај АИ. У области образовања, он усмерава Одељење за образовање да створи „алат са вештачком интелигенцијом“ за лидере у образовању. Овај комплет алата је намењен да помогне у примени препорука за коришћење вештачке интелигенције у учионици, чиме би се искористио потенцијал вештачке интелигенције да обогати образовно искуство.

У области становања, наредба се бави ризицима дискриминације АИ, упућујући агенцијама да издају упутства о правичном позајмљивању и стамбеним законима како би се спречили дискриминаторни исходи путем вештачке интелигенције у дигиталним огласима за кредите и становање. Штавише, настоји да истражи употребу вештачке интелигенције у системима за скрининг станара и њене потенцијалне импликације.

Сектор телекомуникација такође није нетакнут, са директивама које охрабрују Федералну комисију за комуникације да проучи како вештачка интелигенција може да побољша отпорност телеком мреже и ефикасност спектра. Ово укључује истраживање улоге вештачке интелигенције у борби против нежељених роботских позива и роботских екстова, и њеног потенцијала да обликује увођење 5Г и будуће 6Г технологије. Циљ је да се АИ искористи за побољшање комуникационих мрежа, критичне инфраструктуре у данашњем дигитално повезаном свету.

Уравнотежена путања

Док улазимо у различите директиве и иницијативе наведене у извршној наредби председника Бајдена, очигледно је да настојање није само у технолошком напретку, већ и у креирању уравнотежене путање за АИ одисеју. Свеобухватни приступ се дотиче критичних области од подстицања иновација и заштите интелектуалне својине до обезбеђивања етичке праксе у примени АИ у различитим секторима.

Пажња на неговање талената како у земљи тако и из иностранства наглашава признање да је људска стручност у сржи АИ иновација. Штавише, нагласак на приватности и заштити података одражава напредан став администрације, који признаје критичну важност поверења и етике у широком усвајању АИ.

Штавише, иницијативе усмерене на јачање индустрије полупроводника и коришћење вештачке интелигенције у секторима образовања, становања и телекомуникација показују холистичко разумевање продорног утицаја вештачке интелигенције. Стварањем погодног екосистема за иновације вештачке интелигенције уз обезбеђивање заштите права и вредности, извршна наредба поставља чврст оквир за водеће САД у глобалној арени вештачке интелигенције.

Извршна наредба председника Бајдена обухвата вишедимензионалну стратегију, која се бави технолошким, етичким и друштвеним аспектима вештачке интелигенције. Како нација корача у будућност, уравнотежен приступ има за циљ не само да искористи технолошко обећање АИ, већ и да се креће кроз нијансиране изазове, осигуравајући користан и хармоничан АИ пејзаж за све.

Можете пронаћи комплетан извршни налог овде.

Алек МцФарланд је бразилски писац који покрива најновија дешавања у области вештачке интелигенције. Радио је са врхунским АИ компанијама и публикацијама широм света.