стуб Хитна потреба за вештинама ГенАИ у управљању пројектима - Уните.АИ
Повежите се са нама

Вође мисли

Хитна потреба за вештинама ГенАИ у управљању пројектима

mm

објављен

 on

Избегавање изазова, управљање поремећајима и минимизирање ризика—сви су они саставни део данашњих разговора о будућности генеративне вештачке интелигенције (ГенАИ). Они су такође саставни део улоге коју професионалци за управљање пројектима обављају деценијама.

Упркос свакодневном познавању ових питања, многи пројектни професионалци могу се наћи неспремни за то како ће њихове организације искористити ГенАИ или како ће то посебно утицати на њихове послове. Иако нико не може да предвиди све начине на које ће ГенАИ променити корпоративне операције и процесе, нема сумње да ће ова технологија у настајању повећати улогу многих радника знања, укључујући професионалце на пројектима.

ГенАИ имају значајан утицај на анатомију пројектног рада. С обзиром на брз темпо еволуције и усвајања ГенАИ-а, постоји растући осећај хитности да професионалци на пројекту изграде вештине везане за вештачку интелигенцију—како би повећали продуктивност, ефикасност и успех пројекта.

За менаџере пројеката, ГенАИ може да обавља тешке послове у различитим пројектним активностима, укључујући: аутоматизовано генерисање извештаја, ажурирање временског оквира, анализу података, процене трошкова и још много тога. Пројектни професионалци који могу да искористе моћ вештачке интелигенције на крају ће ослободити своје време да се усредсреде на задатке веће вредности који покрећу успех пројекта. Као резултат тога, требало би да им омогући да се више фокусирају на додавање нове пословне вредности, развој својих лидерских способности и подстицање иновација за своје организације – у складу са циљевима предузећа.

истраживање показује да организације значајно повећавају своја улагања у АИ ове године. Професионалци за пројекте који остају на челу напретка нових технологија и помажу у усвајању вештачке интелигенције у својим организацијама најбоље ће се позиционирати за успех у каријери.

Развијање вештина, спремање за вештачку интелигенцију

Да би искористили богатство предности које АИ може да пружи, професионалци на пројекту ће морати да дају приоритет унапређењу вештина. ПМИ истраживачке емисије да само око 20% менаџера пројеката наводи да имају велико или добро практично искуство са алатима и технологијама вештачке интелигенције. А 49% има мало или нимало искуства или разуме АИ у контексту управљања пројектима. Ово је запањујуће у поређењу са чињеницом да 82% виших лидера каже да ће АИ имати барем неки утицај на то како се пројекти воде у њиховој организацији у наредних пет година.

Коришћење ГенАИ за аутоматизацију, помоћ и повећање ваших способности управљања пројектима захтева нове вештине и ново размишљање о раду на пројекту. Професионалци у пројектима могу да користе ГенАИ да побољшају своје пројектне вештине у три кључне области ПМИ Талент Триангле®: начини рада, вештине моћи и пословна способност.

Начини рада. Ова димензија се фокусира на усвајање најбољег приступа, пракси, техника и алата за успешно управљање пројектима. Са широко распрострањеном доступношћу и потенцијалом ГенАИ алата и на индивидуалном и на организационом нивоу, важно је искористити предности побољшаних резултата које ГенАИ може помоћи менаџерима пројеката да испоруче.

Замислите „начине рада“ као низ догађаја и задатака за постизање резултата, где генеративна АИ може аутоматизовати, помоћи или повећати вештине и компетенције управљања пројектима. Специфичне области у којима можете да искористите ГенАИ у овом простору укључују: планирање пројекта, управљање временом и трошковима, управљање ризиком, помоћ при писању и читању.

Менаџери пројеката такође треба да науче о фундаменталном односу између података и вештачке интелигенције и да се упознају са стратегијом и праксама података своје организације. Разумевањем начина на који подаци напајају ове алате, менаџери пројеката ће бити у бољој позицији да разумеју и процењују резултате вештачке интелигенције. Писменост података ће такође омогућити менаџерима пројеката да обликују алате и моделе који су специфични за пројекте — оне који предвиђају исходе пројекта, ризике, ресурсе, итд. — тако да дају најтачнија предвиђања и анализе за подстицање доношења одлука. Ово знање ће такође помоћи менаџерима пројеката да идентификују и реше ризике које коришћење ГенАИ потенцијално може да уведе у пословање.

Вјештине моћи. Обезбеђивање да тимови имају јаке међуљудске вештине – које називамо „вештинама моћи“ – омогућава им да задрже утицај на различите заинтересоване стране. Ово је критична компонента за стварање промена и постизање успешних резултата пројекта.

Наша Анкета о пулсу струке је идентификовао четири кључне вештине моћи које су од суштинског значаја за помоћ организацијама да се трансформишу и испоруче одрживе резултате: стратешко размишљање, решавање проблема, колаборативно вођство и комуникација. Све су то људске особине које у извесном степену могу бити увећане АИ. На пример, менаџери пројеката могу стратешки да допринесу својим пројектима и организацији применом АИ алата на различите аспекте свог пословања, индустрије и тржишта, како би ефикасније и брже решавали проблеме.

Постоје четири кључне области у којима можете искористити АИ да побољшате вештине моћи:

  • Да угради стратешко размишљање
  • Побољшајте сарадњу
  • Брже решавање проблема
  • Побољшана комуникација.

Снажне вештине ће постати још већа конкурентска предност, правећи или разбијајући сваки пројекат јер повећање продуктивности вештачке интелигенције омогућава да се више времена троши на интеракцију са људима. Наше сопствено истраживање, као и више студија малих и великих размера у последње две деценије, доследно наводе људске факторе међу главним узроцима неуспеха пројекта. Запамтите да алгоритми не могу никога гледати у очи, говорити истину моћницима, држати се етичког курса или бити одговорни за своје одлуке. Менаџери пројеката могу да раде све ове ствари и више, укључујући способност интеракције са људима, изражавања емпатије, прилагођавања, креирања контраинтуитивних решења, двосмисленог одлучивања, преговарања, управљања заинтересованим странама, вођења и мотивисања. Менаџери пројеката имају вештине које никада неће наћи свој пут до машина, без обзира колико машине постале паметне.

Пословним способностима. Професионалци са пословним духом разумеју макро и микро утицаје у својој организацији и индустрији и имају знање специфично за функцију или домен да доносе добре одлуке. Професионалци на свим нивоима треба да буду у стању да негују ефикасно доношење одлука и разумеју како су њихови пројекти усклађени са великом сликом шире организационе стратегије и глобалних трендова.

Замислите да желите да имате бољу перспективу о ризицима на корпоративном нивоу вашег пројекта или програма и највероватнијим сценаријима на које можете наићи ако се неки од ризика заиста појаве. АИ вам може помоћи да стекнете увид да припремите свеобухватну анализу пословног ризика и процену утицаја због проблема са пројектом. Ово ће припремити организацију са планом опоравка и предвидети све акције ублажавања пре него што се деси велики догађај и утиче на организацију. Менаџери пројеката могу да почну да користе ГенАИ способности за анализу сценарија, генерисање увида и иновације, процену пословних импликација и доношење одлука о системском размишљању.

Употреба АИ алата ће побољшати пословну способност на два начина. Прво, руковањем дуготрајним, свакодневним задацима, то ће ослободити менаџере пројеката да проводе више времена фокусирајући се на унутарорганизацијске утицаје, циљеве и односе. Друго, ГенАИ може повећати способности менаџера пројеката да виде стратешке импликације свог рада, омогућити им да вежбају и уоквирују своје разговоре са заинтересованим странама на високом нивоу и доносе боље одлуке о својим пројектима. Сама присутност ових алата такође може да промени типове пословне способности које менаџери пројекта морају дубоко да разумеју, у односу на оне којима се може приступити помоћу алата.

На пример, генеративна АИ много олакшава сваком менаџеру пројекта да сагледа ситуацију очима стручњака за индустрију (кроз упит). Дакле, као и појединачни бројеви телефона, опште знање о индустрији може бити мање важно за задржавање у људском мозгу. Међутим, детаљи о конкурентској предности организације, потенцијалном утицају података који постоје у екосистему или новим подацима које генерише ваш пројекат – биће нешто што треба детаљно разумети.[КСНУМКС]

Функционалне операције такође постају све аутоматизованије и транспарентније. Ови уобичајени процеси омогућени као софтвер као услуга (СааС) такође су добро дефинисани у општим скуповима података. Опет, овде, пословна способност која ће вас издвојити има више везе са оним што је другачије у начину на који ваша организација функционише. Шта га чини посебним, ефикаснијим, ефикаснијим? Овај ниво разумевања ће вам помоћи не само да се чврсто повежете са стратегијом са вашим пројектом, већ ће вам омогућити да осигурате да су све везе између пројекта и организације успостављене како бисте заиста постигли резултате.

Да ли сте спремни за усавршавање?

Знање је кључни елемент за оснаживање професионалаца на њиховим путовањима АИ. Можете да приступите специјализованој обуци за менаџере пројеката која ће вам помоћи да се крећете у овом новом пејзажу пројекта са омогућеном ГенАИ. Институт за управљање пројектима (ПМИ) је недавно објавио бесплатан уводни курс е-учења да помогне у борби против анксиозности у вези са усвајањем вештачке интелигенције и попуни јаз у знању међу професионалцима на пројекту. Укључује релевантне случајеве употребе и савете о томе како користити ГенАИ посебно за испоруку пројеката.

Јасно је да ће АИ побољшати начин на који се пројекти испоручују, трансформишући улогу менаџера пројеката у вође пројеката. Биће пред нама нови изазови и ризици, али усвајањем АИ начина размишљања и остајући знатижељни о потенцијалима ГенАИ-а, професионалци на пројекту ће бити спремни да испоруче успешне исходе пројекта. Континуирано учење је кључ за навигацију кроз АИ револуцију и подизање улоге коју професионалци на пројектима играју у различитим индустријама.

[КСНУМКС] Еделман, ДЦ, Абрахам, М. (2023, 12. април). Генеративна АИ ће променити ваше пословање. Ево како да се прилагодите. Харвард Бусинесс Ревиев. Доступно на: https://hbr.org/2023/04/generative-ai-will-change-your-business-heres-how-to-adapt

Сем Сиблеи је глобални директор за производе и иновације у настајању у Институт за управљање пројектима (ПМИ), водећа светска организација за професију управљања пројектима.